Gå till innehåll
Gneisti Islandshästförening
Gneisti Islandshästförening

Publicerad: 2022-11-20

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Helle Sörensen

Om Gaedingakeppni

Alla vill rida på en riktig Gæðingur!

 

Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur.
Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas.
Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.

Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Poängen ges med två marginaler.

Uttagningar

I uttagningarna rider man en och en i valfri gångartsföljd och varv. Ryttaren visar samtliga gångarter i sitt program. Man har även en extra sträcka på sig. Varvbyte är tillåtet en gång, ekipage i GDA (A-flokk) och GDY A-flokk får använda passbanan för att visa pass.

Tölt och pass dubbleras i GDA, liksom form under ryttare och vilja i både GDA och GDB.
I GDY A-flokk och GDY B-flokk (tidigare GDY) och GDC samt GDC1 är poängen x1 i alla moment. För barn och tonåringar bedöms istället sits och inverkningar.

Finaler

Om finaler erbjuds på tävlingen, får de som placerat sig 1-7 i uttagningen rida A-final. Placerade 8-15 får rida B-final. Vinnaren av B-finalen erbjuds att rida A-final.
I finalerna rider man på speakerns kommando och poänggivning sker efter att varje moment är avslutat. Alla gångarter förutom pass rids i båda varven och alla finaler startar i vänster varv. Varje moment i finalerna börjar i vänster varv enligt tradition från Island.
I GDA och GDB vinner hästen priset. Om samma ryttare har fler hästar i dessa klasser kan annan ryttare rida hästen i final, detta anmäler man till sekretariatet efter avslutad uttagning.

I GDY A-flokk , GDY B-flokk, GDT och GDK vinner ryttaren priset. I GDC och GDC1 vinner ekipaget priset. I barn och ungdomsklasserna kan man ej byta ryttare i finalerna.

Här kan du läsa mer om de olika grenarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En bild

Postadress

Gneisti Islandshästförening

Elena Nilsson,

Gärde 224, 83496 Brunflo